M-am (re)format ca mentalitate și direcție în Echipa Prispa – www.prispa.org, prima echipă a României care a participat la Concursul Internațional de Arhitectură și Case Solare – Solar Decathlon Europe 2012- www.sdeurope.org – în care studenții din întreaga lume trebuiau să cerceteze, să proiecteze și să construiască o casă care să funcționeze exclusiv cu energie solară.

Screenshot 2019-02-24 at 22.16.21

Proiectul a fost dedicat universităților din întrega lume și astfel noi am concurat cu Germania, Franța, Ungaria, Spania, Italia, Marea Britanie, China, Brazilia, Japonia, și câteva alte țări, cărora li se aplicau aceleași reguli. In cadrul concursului, în cei 2 ani de voluntariat, noi ca studenți și proaspăt absolvenți de la cele 10 facultăți implicate am realizat tot – proiectare, cercetare, strângere de fonduri, execuție, manoperă, finisaje, instalații, am prefabricat casa in curtea facultății din București, am demontat casa, am pus-o pe tir-uri, am mers la Madrid la concurs în 2012, am participat, am câștigat o serie de premii și ne-am întors cu casa în România. Am fost singura echipă din concurs care a vândut casa ca imobil de locuit, și nu ca pavilion.

Screenshot 2019-02-24 at 22.16.34

Reasamblată lângă Bacău, casa PRISPA a fost prima casă solară din România, conectată la sistemul energetic național pe sistemul consum – injectare energie în rețea.

Screenshot 2018-12-15 at 14.58.57
Sursă foto: prispa.org

Despre proiect poți vedea un documentar aici –  Documentar PRISPA. Tot proiectul a fost open source, el se găsește de descărcat aici –Documentații case SDE 2012 dar partea cea mai faină a fost că pentru prima oară pentru România

Screenshot 2018-12-15 at 14.58.42
Sursă foto: prispa.org

 

– o casă a fost pusă pe bancul de probe și testată, instrumentată și monitorizată – Rezultate monitorizare case.

 

Din experiența asta am învățat foarte multe, dar cel mai mult am realizat că in România sunt foarte multe lipsuri la nivel de construcții, că suntem foarte mult rămași în urmă și că toată Europa este mult înaintea noastră.

 

Așa am pornit la drum cu Inginerie Creativă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s