_MG_0386

Hai să ne cunoaștem!

Sunt Marius Șoflete, inginer constructor și proiectant specializat de case pasive, sunt cofondatorul biroului de proiectare Inginerie Creativă, iar toată experiența de proiectare și execuție acumulată aici am transpus-o în cursuri aplicate pe care le susțin acum în parteneriat cu Ordinului Arhitecților din România și cu Institutul de Cercetare în Construcții din București. Sunt și dulgher de ocazie când mai ajung pe un șantier și mi se face dor să pun mana pe material. Acum – de voie sau de nevoie îmi încep cariera de vlogger.

Noi inginerii nu ne descurcăm chiar așa bine cu vorbitul, și vorba cu asemănarea dintre căței și ingineri – privire inteligentă dar se exprimă greu are un mare sâmbure de adevăr. Însă simt însă nevoia să împărtășesc tot ce am acumulat. Lumea se mișcă din ce în ce mai repede, totul se schimbă în jur și tehnologiile evoluează exponențial, dar parcă în construcții rămânem în urmă. Am avut parte de o serie de experiențe și proiecte unice, din care am învățat enorm și vreau să dau mai departe. Asta și pentru ca eu să mai pot acumula.

Fac ce-mi place și îmi place ceea ce fac!

Pare un clișeu, dar în cazul meu că e adevărat. În tot ce am făcut, nu am simțit niciodată că lucrez, ci am trăit plăcerea și bucuria evoluției în fiecare activitate sau proiect pe care l-am făcut. Rareori am simțit senzația de mers la servici și asta numai atunci când lucram într-o corportație. Trăiesc printr-o pasiune, pur și simplu.

În facultate visam să fac megastructuri iar primele mele locuri de muncă au fost în bioruri în care am proiectat de la turnuri de răcire pentru termocentrale la structuri de spații comerciale mari și mall-uri.
Direcția pe care o am acum mi-a fost dată de cei 2 ani de voluntariat în care am făcut parte din proiectul PRIPSA – prima echipă a României care a participat la Concursul Internațional de Arhitectură și Tehnologii Solare – Solar Decathlon Europe 2012.

O bună parte din ce am învățat aici am folosit imediat în proiectul Evohouse din Cluj, prima casă pasivă din România certificată de către Institutul de Case Pasive din Germania. Am experimentat apoi lucrul cu baloții de paie, lemn și lut în casa lui Bogdan din Dorohoi, dar și în Centrul Social Boldești Scăieni din Prahova, prima clădire publică din România realizată cu și din baloți de paie ce îmbină 2 filosofii de proiectare – cea de casă pasivă cu cea de materiale de construcție 100% naturale.

Mi-am regăsit pasiunea pentru zbor construind refugiul Călțun cu elicopterul în Carpații Meridionali, un proiect greu și intens care îmi dă fluturi în stomac și acum! La Blocul de lemn din Suceava am avut o experiență extraordinară cu echipa de constructori, în cele 13 zile în care am ridicat primul bloc de lemn din România. Am văzut că încă avem meșteri pasionați de ceea ce fac, chiar dacă am lucrat cu tehnologie germană.

Mă implic în continuare în proiecte de voluntariat, cel puțin o dată pe an, alături de studenți de la arhitectură și construcții, care mă contaminează cu energia lor pozitivă și entuziasm. Așa am realizat Scena Verde din Cluj, dar și scena din curtea Fabricii de Timp Liber de la Turda

#casabuhnici a fost proiectul din care am văzut că poți face și în România performanță în construcții recunoscută la nivel internațional și din care am prins curaj să vorbesc și despre restul proiectelor în care am fost implicat.

Prin acest site îmi doresc să îți ofer informații corecte despre cum poți tu să construiești mai bine și ca să pot face acest lucru, am obținut o finanțare pe fonduri europene.

Soflete Online SRL este un start-up finanțat din fonduri europene în cadrul România Start Up Plus prin proiectul Start-up@CENTRU (ID 105851).

%d bloggers like this: