casa buhnici

Este prima casă pasivă premium din România și în top 10 din lume, este o casă construită de la buldozer la întrerupător în mai puțin de 7 luni, este o casă cu materiale și tehnologie de rachete spațiale în ea, este automatizată complet și înțesată de sensori, are 14 aplicații care sub o interfață comună o fac integral controlabilă de pe telefon, este o casă care a generat pe Youtube peste 50 de milioane de vizualizări și lista de superlative continuă.

 

Pentru mine este un proiect în care am putut în sfârșit integra și folosi, în România, tot ceea ce am învățat în PRISPA și Solar Decathlon și tot ce am făcut, descoperit, testat până acum în restul proiectelor din țară și am putut livra – într-un singur proiect.  TOT.

 

Superlativul absolut pentru mine personal, al acestui proiect, este impactul uriaș de comunicare, educare și conștientizare de până acum, de exemplu pozitiv prin care am arătat că DA se poate și la noi în România construii mai bine, mai performant, mai rapid, în ton cu era în care trăim. Ca țară și nație – vrem permanent cele mai noi telefoane, stăm la cozi și investim în ultimul gadget când apare, avem mașini de ultimă modă și cai putere pentru care fiecare drum național ar trebui să fie autostradă, schimbăm laptopurile (nu eu – care le sparg) cel puțin o dată pe an, suntem țara cu aproape cel mai puternic internet din Europa, dar cu toate astea construim tot ca acum 50 de ani….mai rău chiar, pentru că cel puțin în urmă cu 50 de ani cărămida era mai bună și mai bine folosită.

 

Nu este o casă accesibilă, nu a fost neapărat ieftină și mai ales George a făcut eforturi imense pentru a o putea susține financiar proiectul. A muncit enorm pentru a o putea construii – de la strategie, parteneriate și comunicare, la șantier efectiv, logistică și organizare. Luni întregi a fost pe baricade de la 5 dimineața la 11-12 noaptea. Știu asta după orele la care primeam mailuri, mesaje sau aveam skypeuri :). O investiție nu înseamnă doar bani, ci și timp, resurse conexe, legături, dar și cunoștiințele și aptitudinile tale proprii.

#getshitdone este vorba lui George și de multe ori energia dar mai ales îndârjirea de a termina proiectul și de a trece peste diverse blocaje ce au apărut pe parcurs au fost contamintante. 

Nici acum nu am aflat de unde are atâta energie că nu îmi iese nici mie tot timpul din 5-6 cafele ….

 

Costurile mari ale casei au fost generate de integrarea ei în standardul PREMIUM, de independență energetică 100% și de exigențele crescute de automatizare. Incadrarea casei doar în standardul de casă pasivă clasică nu a adus costuri exagerate în raport cu ce se construiește în mod curent în România, iar pentru asta lucrez acum la un material, în care vom analiza costurile în fiecare etapă de construcție a unei case, în standard de casă pasivă.

 

#casabuhnici este un proiect etalon și va mai rămâne o perioadă, dar a însemnat mai ales pionierat, într-un zonă în care în viitorul apropiat asta va fi normalitatea pe plan european și mondial.

 

Eu cred că prin acest proiect, noi ca români,  am aflat – (voi echivala casele cu mașinile, că îmi e mai ușor să explic) –  că există masini electrice în lume când noi mergeam cu mașini autohnone cumpărate la prețuri mai mari ca mașinile nemțești de clasă medie, deși tuturor ne-ar plăcea să conducem o mașină germană de clasă superioară sau premium. Nu dau nume de mărci de mașini pentru că nu  vreau să blamez vreo marcă anume, nu am o pasiune neapărat pentru mașini, nu sunt conducător auto înrăit, dar știu că în percepția noastră națională mașina străină, mai ales cea nemțească, este un reper și știind că există mașini electrice, mulți dintre noi au început să își permită și să își cumpere cel puțin mașini hibrid. 

 Ultima postare de pe blog

Ce-ai vrea să îmi spui?

Eu personal sunt implicat în foarte multe proiecte: șantiere, deplasări, cursuri, proiectare și blog. Din acest motiv s-ar putea ca răspunsul meu să ajungă mai greu la tine. 

Ce-ai vrea să îmi spui?

Eu personal sunt implicat în foarte multe proiecte: șantiere, deplasări, cursuri, proiectare și blog. Din acest motiv s-ar putea ca răspunsul meu să ajungă mai greu la tine.