nZEB goes Passive 2023, Cluj-Napoca. Cum a fost la eveniment

nZEB goes Passive 2023, Cluj-Napoca. Cum a fost la eveniment

Dacă am vorbi așa cum suntem obișnuiți în inginerie, în cifre, diagrame și formule: nZEB Goes Passive la Cluj Napoca a însemnat: 50 de speakeri, 27 de workshopuri, 120+ expozanți, 6000 de bilete gratuite emise.

În afermovie-ul proaspăt scos de la eveniment, veți vedea însă că mai mult este despre oameni (de asta a și fost o față pusă pe afiș 🙂), despre cei care construiesc zi de zi și oferă soluții practice și aplicate pentru construcții eficiente energetic și sigure în timp.

Și tot oamenii sunt cei care au nevoie, folosesc și se bucură de ceea ce facem noi: o construcție – o casă, care să le ofere siguranță și confort. Iar eficiența energetică despre asta este: nu e despre moftul de a avea o casă pasivă, nu e despre legea care ne constrânge să construim într-un anumit fel, ci este despre a oferi o locuință imună la creșteri imense de prețuri la energie, la schimbări politice și la probleme economice.

nZEB roadshow-ul din 2022, organizat alături de Asociația Cluster Pro nZEB a fost bun. A dat startul unui bulgăre, iar noi am învățat multe despre ce înseamnă de fapt organizarea unui eveniment și cum îl putem duce la scara celor europene. Iar nZEB-ul este doar o etapă intermediară în a avea clădiri independente energetic, pentru care standardul de Casă Pasivă oferă, de fapt, soluțiile complete. Și cum construcțiile au o inerție mare ca a unui cargobot plin de marfă, am mers mai departe către acest standard internațional, adică de la nZEB la Casă Pasivă. That’s why nZEB Goes Passive this year! And it was powered by Banca Transilvania!

Am mers mai departe cu viziunea proprie: de FESTIVAL, așa cum se poartă la Cluj ;), în care oamenii se adună și își împărtășesc pasiunea de a construi, se simt bine, dar au parte și de o experiență mai amplă, de cunoaștere, de interacțiune, de conectare, dar și de accelerare a tranziției către independență energetică în construcții. E un mod propriu prin care cred că putem scoate experiența realizării unei construcții din ‘’praf – mizerie – necunoștință și indolență’’ într-o zonă de ‘’hightech – performanță și valoare adăugată’’. Sau o ‘’experiență’’. Pentru că la finalul zilei, când ne punem în pat, fiecare dintre noi cu asta rămânem în minte – experiența pe care am trăit-o făcând un anumit lucru. Am mai adus în acest eveniment și toate experiențele trăite la târgurile internaționale de profil: Bau Messe, Dach und Holz, Forum Holzbau, Passive House Conference.

Am avut peste 120 de expozanți la eveniment, din care cu 90% din ei am lucrat și interacționat în mod direct, i-am validat și cred în ei. Am adus 2 scene: una pentru discuții teoretice din proiectare, legislație, administrație, exemple de proiecte și bune practici, dar și dezvoltări imobiliare – pentru că de aici iese 44% din fondul construit al României, și încă o scenă dedicată meșterilor – celor care, în mâna lor, ajunge proiectarea noastră. Unde oameni pasionați de meseria lor și-au împărtășit cunoștințele.

Și că tot am vorbit de experiență, organizarea acestui eveniment a fost una nu doar intensă, ci și de progres și cunoaștere. Tot ce am greșit anul trecut – am folosit ca lecții pentru acest an, și tot ce am primit ca lecții în acest an, ducem mai departe în 2024, pentru că vom continua evenimentele și ne revedem: în prima parte a anului la București și în a 2-a parte la Cluj. Împărtășim cu voi experiența nZEB goes Passive 2023 în cele 4 minute ce urmează, în aftermovieul proaspăt ieșit din bagheta lui Eduard Negrea și a echipei de media – Vlad, Irina, Dănuț și Horică, care au lucrat de zor la el, de cum s-a încheiat evenimentul.

Enjoy 🙂 Este pentru voi!

Ce-ai vrea să îmi spui?

Eu personal sunt implicat în foarte multe proiecte: șantiere, deplasări, cursuri, proiectare și blog. Din acest motiv s-ar putea ca răspunsul meu să ajungă mai greu la tine. 

Ce-ai vrea să îmi spui?

Eu personal sunt implicat în foarte multe proiecte: șantiere, deplasări, cursuri, proiectare și blog. Din acest motiv s-ar putea ca răspunsul meu să ajungă mai greu la tine.