Cumpăr casa CASH sau în RATE? Sau să o construiesc?

Să cumpăr sau să construiesc este o dilemă prin care e foarte posibil să treceți acum. Să construiești azi implică un efort destul de mare, dar ai o calitate mai controlabilă, iar să cumperi vine cu riscuri financiare mai mari, dar cu o locuință accesibilă imediat. Iar dacă privești construcțiile ca o investiție, atunci uite aici și componenta de business și investiții, adică destul de diferită de materialele cu care v-am obișnuit.

Chit că o faci să locuiești, chit că o vezi ca pe un business, domeniul imobiliarelor rămâne unul dintre preferatele românilor. Mi-am luat multe informații valoroase din discuția cu Daniel Tudor, fondatorul The Concept, dar aceasta m-a surprins în mod particular. Nu prin complexitatea ei, ci pentru că vine din zona – Wow, atât de simplu, cum de nu m-am gândit la asta? Multora dintre noi ne e frică de credite și de relația cu băncile, dar în același timp nu putem să ne cumpărăm o casă fără banii acestora.

Acum, că nivelul dobânzilor este destul de ridicat, instinctul ne spune să stăm în banca noastră. Dar ce se întâmplă dacă începem vânătoarea de case când dobânzile se reduc considerabil? Exact, vor mai fi mulți alții ca noi care vor gândi similar, adică cererea crește. Crește cererea, urcă și prețurile, începe să se reducă și oferta de proprietăți (pentru că se vând). Și acum spune-mi.

Dacă cumperi o proprietate când dobânda e mai sus, cererea redusă și prețul de achiziție mulțumitor, nu cumva ajungi să o fi cumpărat mai ieftin decât în scenariul din paragraful anterior? 🙂

Ce-ai vrea să îmi spui?

Eu personal sunt implicat în foarte multe proiecte: șantiere, deplasări, cursuri, proiectare și blog. Din acest motiv s-ar putea ca răspunsul meu să ajungă mai greu la tine. 

Ce-ai vrea să îmi spui?

Eu personal sunt implicat în foarte multe proiecte: șantiere, deplasări, cursuri, proiectare și blog. Din acest motiv s-ar putea ca răspunsul meu să ajungă mai greu la tine.