Așa cum te duci la spital, în urma unei căzături, să vezi câte tarsiene sau carpiene ți s-au fisurat, așa e bine să te „duci și cu clădirea la medic”, să-i faci o radiografie și să vezi cât de sănătoasă este structura.Sunt specialiști care fac asta deja, așa cum este Cosmin Chirilianu de la Expert Proiect, inginer constructor specializat în măsurători pentru expertizarea tehnică a structurilor de rezistență. Cosmin folosește aparate portabile de detecție care îi permit să descopere vulnerabilitățile aflate în structura de rezistență a unei clădiri, fără să fie nevoit să spargă cu barosul. Cu această tehnologie este nevoie de mult mai puține teste distructive și invazive – găuri, șlițuiri sau decopertări – pentru a afla informații despre rezistența unei structuri.
Marele avantaj al testării nedistructive cu unde electromagnetice este o informație mult mai precisă și clară despre ce se află în structură. De asemenea, această testare reduce numărul testelor distructive necesare pentru a înțelege cum este făcută structura de rezistență a clădirii și pentru a face o expertiză tehnică corectă.
Așadar, ce este și cum funcționează GPR, cum arată și cum se interpretează rezultatele detecției, când se poate folosi și ce limitări are această tehnologie și multe, multe altele puteți descoperi în acest clip.
Aceste informații îți vor fi de folos dacă urmează să cumperi sau să consolidezi o clădire.
Dacă ești inginer constructor și ai de consolidat o clădire, aceste măsurători îți vor oferi o expertiză tehnică mai clară, care te va ajuta să oferi soluții mai precise.