Responsabilitatea inginerilor structuriști este să se asigure că o clădire nu cade și nu rănește oameni la un cutremur și este suficient de rezistentă la astfel de evenimente. Există însă clădiri care fie sunt prea vechi și degradate, fie au fost proiectate greșit, fie nu a fost suficient interes și atenție în execuția lor și ajung să cedeze la un cutremur. Cu o astfel de tragedie se confruntă acum Turcia și Siria, unde există zeci de mii de victime, și infrastructuri distruse în totalitate după cutremurele care au avut loc.
România este o țară seismică, iar astfel de evenimente pot apărea și la noi. Nu știm cu exactitate când apare un seism care să ne afecteze grav clădirile, însă ce putem face fiecare dintre noi este să ne luăm măsuri de precauție.
Poate fi foarte util în casă să avem un rucsac de urgență, care trebuie să conțină elemente MINIME de supraviețuire, cum ar fi mâncare, trusă de prim ajutor, medicamente, haine și chiar copii ale actelor de identitate, pentru eventualitatea în care rămânem blocați în clădire sau dacă vrem să avem resurse la îndemână pentru a-i putea ajuta pe cei afectați în acele momente.
Despre un astfel de rucas am vorbit cu Mihai Șercăianu, inginer constructor și activist în zona de educare și prevenție a riscului seismic.
Află mai multe despre cum te poți proteja mai bine în cazul unui cutremur pe https://e-cutremur.ro