||CURS|| #10 – Cum se calculează o casă nZEB în România?

Calculul nZEB pentru o construcție nouă sau pentru reabilitarea uneia existente e unul destul de complex și necesită multe informații adunate din toate specialitățile: arhitectură, structură, instalații, informații din teren, date climatice, etc. In România acest calcul se face conform metodologiei MC001 – 2006, revizuit in 2021 – Metodologie de calcul al performanței energetice a clădirilor, unde sunt descriși toți pașii aferenți de calcul.

Am făcut un foarte scurt rezumat și introducere în ce înseamnă și cum se face un astfel de calcul alături de Tiberiu Catalina, inginer specializat în instalații, implicat în grupul de lucru ce a dezvoltat metodologia de calcul de performanță energetică a construcțiilor în standardul nZEB – MC001-2021 dar și a programului de calcul ENERG+

Tiberiu Catalina este conferențiar la Facultatea de Ingineria Instalațiilor din cadrul UTCB, conducător de doctorat și cercetător științific, se ocupă de studiul confortului termic și de eficientizarea energetică a clădirilor, conduce laboratorul de cercetare în studiul parametrilor de confort din UTCB, este auditor energetic grad 1 și este direct implicat în redactarea normelor de proiectare de eficiență energetică pentru clădirile din România.

Programul de calcul ENERG+ a fost conceput astfel încât să poată fi folosit de toți auditorii energetici pentru clădiri dar și de arhitecți și proiectanții din domeniul instalațiilor și construcțiilor. ENERG+ este destinat atât pentru certificarea energetică a clădirilor multizonale sau unităților de clădire, cât și cea a apartamentelor. Programul se poate folosi de asemenea ca instrument de proiectare energetică pentru clădirile nZEB, clădirile noi sau renovate, incluzând în versiunea de licență ”pe viață” și calculele economice din rapoartele de audit.

Programul se poate achiziționa de aici – https://energ-plus.ro, iar datele de contact ale lui Tiberiu Catalinale găsiți aicii: https://www.linkedin.com/in/tiberiu-catalina-0677474b/

Ce-ai vrea să îmi spui?

Eu personal sunt implicat în foarte multe proiecte: șantiere, deplasări, cursuri, proiectare și blog. Din acest motiv s-ar putea ca răspunsul meu să ajungă mai greu la tine. 

Ce-ai vrea să îmi spui?

Eu personal sunt implicat în foarte multe proiecte: șantiere, deplasări, cursuri, proiectare și blog. Din acest motiv s-ar putea ca răspunsul meu să ajungă mai greu la tine.