Măsuri de SECURITATE LA INCENDIU ale construcțiilor!

#SECURITATE #INCENDIU #CLADIRI

Pe lângă comportarea la foc a materialelor de construcție folosite în realizarea unei clădiri – fie ele materiale structurale, termoizolații, închideri, finisaje, de care am vorbit în materialul video precedent, mai sunt multe alte reguli care trebuie respectate pentru a avea o clădire sigură în eventualitatea unui incendiu, caz în care trebuie să putem evacua clădirea în siguranță și permite accesul echipelor de intervenție pentru stingerea incendiului și limitarea pagubelor, indiferent de tipul clădirii sau de activitatea desfășurată în clădirea respectivă.

Proiectarea tuturor construcțiilor, atât clădiri publice: de învățământ, comerț, locuire, sănătate, cât și de producție și orice funcțiune mixtă în general, are un set de cerințe esențiale și măsuri de securitate la incendiu pe care trebuie să le cunoaștem și implementăm din stadiul de proiect, pentru a construi clădiri mai sigure la incendiu.

Gândirea securității și protecției la incendiu în Europa merge pe următoarele 2 filosofii: – asigurarea vieții (ex. Germania) = implică costuri mai etapizate, asigurarea clădirii e obligatorie, infrastructura este bună și timpii scurți de intervenții. Construcția trebuie sa reziste minim cât timpii de evacuare și siguranță, după care firma de asigurare acoperă daunele totale și clădirea se poate reconstrui – asigurarea clădirii (in România) = costuri și presiune pe investiția inițială, clădiri construite din materiale mai performante și rezistente la foc, instalații și infrastructură obligatorii, asigurate de investitor.

Construcția trebuie să reziste mai mult decât timpul de evacuare și siguranță, clădirile neasigurate rămân cu dauna. Aici ai o parte din Legislația în domeniul securității la incendiu din România, despre care am menționat în video și pe baza căreia se iau toate măsurile: HG 571/ 2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și /sau autorizării privind securitatea la incendiu. Link aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/180921 NP 118-99 (Partea 1) Normativ de siguranță la foc a construcțiilor Normativul P 118/2-2013 *actualizat 2018- Normativ privind Securitatea la incendiu- Instalații de stingere Normativul P118/3-2015 *actualizat 2018- Normativ privind Securitatea la incendiu- Instalații de detectare, semnalizare și avertizare Normativele sunt ‘’legi tehnice’’, adică prevederi obligatorii pe care toți cei implicați în tot procesul de construire trebuie să le respecte în mod obligatoriu, iar nerespectarea acestora este considerată contravenție și sancționează. Daniela Hobaj este arhitect specializat în realizarea scenariilor de securitate la incendiu. Are biroul propriu de proiectare și consultanță în Gheorgheni – Harghita, iar dacă aveți nevoie de o mână de ajutor pe realizarea scenariilor la foc, o puteți contacta la [email protected] Am vorbit despre comportarea la foc a materialelor de construcții aici: https://youtu.be/x7cdXeL0doI Prin certificatul de urbanism se poate cere pentru anumite proiecte aviz de la IGSU pentru care se realizează un scenariu de securitate la incendiu. Despre certificatul de urbanism am vorbit aici: https://youtu.be/Ok3VGGflllQ

Ce-ai vrea să îmi spui?

Eu personal sunt implicat în foarte multe proiecte: șantiere, deplasări, cursuri, proiectare și blog. Din acest motiv s-ar putea ca răspunsul meu să ajungă mai greu la tine. 

Ce-ai vrea să îmi spui?

Eu personal sunt implicat în foarte multe proiecte: șantiere, deplasări, cursuri, proiectare și blog. Din acest motiv s-ar putea ca răspunsul meu să ajungă mai greu la tine.