De ce armează betonul și cum se face corect armarea diverselor elemente structurale din beton armat într-o construcție este subiectul materialului video. În cazul în care nu îl poți vedea am să îți las aici un rezumat.
Pe scurt, betonul nu rezistă la întindere ci doar la compresiune iar, prin introducerea unor bare metalice, de oțel, în masa lui, betonul poate prelua întinderi și îi crește rezistența la compresiune. De ce? Pentru că în interiorul secțiunii de beton apar atât eforturi de compresiune cât și de intindere, care sunt preluate mai departe de barele de metal, iar în supliementar, în stâlpi aceste bare au un efect de cămășuire ce îi crește și rezistența la compresiune și îi îmbunătățește comportarea lui la forfecare, o altă forță care apare în construcții de care trebuie să ții cont.
Materialul video este unul informativ în care prezint ce înseamnă betonul armat, cum se gândește și cum se execută, dar toate deciziile în ceea ce privește numărul de bare, diametrul lor, forma lor și modul în care vor fi montate sunt stabilite prin calcul structural de către un inginer structurist. Iar pe șantier, în ceea ce privește montarea corectă a armăturilor conform proiectului este în sarcina responsabilului tehnic cu execuția iar verificarea corectă a montării armărilor conform proiectului este responsabilitatea dirigintelui de șantier, care verifică și consemnează în cartea construcției modul de montare, cu măsurători, poze, fișe tehnice, procese verbale și faze determinante.
Ce este important de reținut de aici e să nu luați decizii fără îndrumarea unui specialist.
Acum că am făcut lucrurile acestea clare o să vă spun câteva lucruri tehnice despre betonul armat.
Betonul armat e format din:
- Beton – care la rândul lui e format din pietriș de diferite granulozități, nisip, apă și componentul magic – ciment, care e ‘’lipiciul’’ de fapt.
- Armături – barele de oțel
- Grinda din beton – care se îndoaie
- Stalpul din beton – compresiune
- Placa din beton -încovoiere, deformare, crăpătură
- Cadru din beton
Traseul realizării betonului armat este:
- Calcul structural de către inginer structurist – de unde rezultă dimensiunile secțiunilor din beton, diametrul distribuția și forma barelor pentru toate elementele de beton armat dintr-o construcție.
- Toate aceste dimensiuni sunt transpuse în desen prin proiect tehnic cu detalii de execuție – unde sunt desenate la dimensiunea clădirii toate elementelele constructive cu care se realizează structura.
- Planuri de cofraj – care îmi arată dimensiunea elementelor de beton.
- Planuri de armare – care îmi arată cum vin montate grinzile pe fiecare.
Deși toate aceste detalii de execuție sunt importante (ca orice alt detaliu în construcții), aș vrea să subliniez că de foarte multe ori pe șantiere am întâlnit foarte multe probleme în executarea corectă a astfel de structuri. Iar pentru că mi-am dorit ca materialul video să fie unul complet, chiar am mers pe șantier să prezint exact ceea ce am povestit mai sus. Găsiți mai multe detalii în video, dar pe scurt vă pot spune că am prezentat și vizual structura unei armături de beton. Iar pentru că acest material este sponsorizat de Bosch care susține misiunea noastră de a educa publicul din România în ceea ce privește construcțiile, ne-am și folosit de una dintre „bestiile lor” cu ajutorul căreia am tăiat betonul armat. Această bestie este un polizor unghiular cu acumulator BITURBO cu X-LOCK. Produsul face parte din noua gamă BITURBO, iar această tehnologie presupune combinarea performanței celui mai bun acumulator de la Bosch, ProCore 18V de 12 Ah sau 8 Ah, cu motorul Heavy Duty fără perii. Împreună dau o putere de pana la 1800 W, aceeași cu a unui echipament alimentat la rețea electrică (prin cablu).
Pentru mai multe detalii despre polizorul care ne-a impresionat, lăsăm aici o serie de resurse: https://www.bosch-professional.com/ro/ro/products/gwx-18v-15-sc-06019H6500
https://www.bosch-professional.com/ro/ro/informatii-extra/aspecte-importante/biturbo/
https://www.bosch-professional.com/ro/ro/products/gwx-18v-15-sc-06019H6500
Website campanie: https://www.castigacaunprofesionist.ro/
Dacă vreți să vedeți cât de fain ne-am distrat și ce am povestit pe șantier, vă invităm să dați click pe video și să urmăriți materialul.