Testul de etanșeitate și termoscanarea la o casă sunt ca un buletin de analize medicale, prin care poți să vezi ”bolile casei”.
Astfel de boli ar putea fi găurile existente în pereți și eventualele greșeli / probleme de montaj din timpul execuției unei construcții, prin care se poate pierde în mod necontrolat aerul cald din casă – aer în care ai investit bani și energie pentru a îl încălzi sau îți poate intra aerul rece de afară, care poate creea disconfort, senzație de curent și radiație rece. În plus toată această mișcare a aerului din interior spre exterior, prin elementele de construcție, poate produce degradări în timp, pentru că mișcarea aerului accelerează și mișcarea apei sub formă de vapori, care condensează, formează apă lichidă – care produce degradări oricărui sistem constructiv. Funcționarea sistemului de ventilație cu recuperare de căldură e condiționată de gradul de etanșeitate al casei, care se măsoară cu acest test
Și dacă tot am vorbit de boli, eu văd casa ca o extensie a corpului nostru. Uite aici o comparație între om și casa pe care am făcut-o la Tedx: https://www.youtube.com/watch?v=sl_t8…
Casa Gulia e un proiect realizat în birou, în Inginerie Creativă, alături de:
Arhitectură: TeamBuild – arh. Pierre și Sinziana Bortnowski
Structură: Inginerie Creativă / Litarh / Cadwork România
Conformare energetică: Inginerie Creativă
Teste etanșeitate: Zecaph România