Cât mă costă casa?

Este întrebarea pe care o primesc cel mai des.

Am analizat acum exclusiv costurile structurii de rezistență pentru un proiect pe care îl avem acum în birou, urmând ca, în articole dedicate, să tratez și restul costurilor. 

Am făcut o predimensionare aplicată pe un proiect de arhitectură, pe 3 sisteme structurale – structură din zidărie cu goluri verticale și stâlpișori din beton armat, structură din Cross Laminated Timber și structură din panouri prefabricate pe osatură din lemn – tip timberframe. Pentru fiecare sistem am cerut oferte de preț pe listele de cantități pe structură și am făcut o analiză comparativă de costuri, cu prețurile din piață raportate la martie 2019. 

Prin predimensionarea structurii am extimat, prin calcule simplificate, dimensiuni tuturor elementelor structurale, pentru care valorile finale se determină după un calcul mai exact. Perioada din an în care ceri și discuți prețurile, afectează mai ales prețurile pe manoperă, care pot să difere în funcție. De aceea prețul final poate avea variații în raport cu proiectul final.

Nu am considerat în calculele făcute restul stratificațiilor aferente: umpluturi, hidroizolații, termosistem, tâmplării, straturi suport finisaj, tencuieli, șape, placări, etc.

Mai multe detalii în video

Arhitect proiect: arh. Hernest Andrei // andrei.hernest@gmail.com // 0765 942 924

6 comments

 1. Interesante comparatiile intre cele 3 tipuri.

  Intrebarile mele sunt :
  – Pentru CLT cat timp se asteapta de la comanda data fabricii si pana ajunge tirul la poarta
  – Daca intre cele 3 tipuri dar in special intre caramida si timber frame costul manoperelor pentru a duce casa de la rosu la gata sunt comparabile sau la timber frame sunt mai mii ? Nu sunt constructor dar ma gandesc ca pentru timber frame se incarca mai putin peretii pentru a ajunge la stadiul de `la gata` in comparatie cu cei din caramida, de unde ar rezulta mai putina manopera de platit, mai putine materiale consumate.
  – Stiu ca pentru CLT exista si variante cu peretii interior semi finisati sau finisati si banuiesc ca acest cost nu este inclus in calculele furnizate.

  Like

 2. Salutare din nou. O casa din grinzi de lem de brad de 10×10 cm, uscat natural 3-4 luni cu o izolatie de 20 cm vata minerala bazaltica poate sa fie fiabila?
  Ar fi mai indicat sa iau legatura cu cei de la Dimmer Bacau? Sunt la 140 km de Ciuc si poate as obtine o solutie optima pt o casuta cu tot tacamul de la proiect la construire.
  Ms. Csaba

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: