Primul pas – atunci când vrei o casă

Vrei o casă!

De unde începi?

Care sunt primii pași pe care să îi faci atunci când te-ai hotărât că vrei o casă în perioada următoare?

Primul pas este discuția cu un arhitect, de preferat cât mai aproape de locația viitoarei construcții.

Arhitectul este specialistul care se ocupă de tot proiectul casei tale, de la idee la cheie, de la formă la funcțiuni, de la estetica ei la nevoi, de la funcționare la relaționare cu restul construcțiilor.

Arhitectul va avea lângă el, în echipă, un inginer structurist – care va proiecta structura de rezistență care ține efectiv casa în picioare și un inginer instalator care va gândi toate instalațiile din casă: electrice, sanitare, termice și ventilații. Echipa de proiectare se poate extinde cu un specialist în conformare energetică și cu un arhitect specializat în amenajarea spațiului interior.

Găsești birouri de arhitectură în fiecare județ pe site-ul Ordinului Arhitecților din România, în linkul de aici.

https://www.oar.archi/am-nevoie-de-un-arhitect/cauta-un-arhitect. Tot aici vei afla care sunt misiunile arhitectului și ce înseamnă mai exact implicarea acestuia într-un proiect.

Poți găsi birouri de arhitectură și la o simplă căutare pe internet. Vei găsi birouri cu portofolii atrăgătoare și site-ul de prezentare poate fi un prim pas în a găsi o viziune comună. Te poate ajuta mult și să vizitezi câteva case făcute de arhitecții care îți plac și să porți o scurtă discuție cu beneficiarii caselor.

Din 2 în 2 ani se organizează bienalele de arhitectură, atât la nivel regional cât și național. Aici sunt expuse și premiate cele mai bune proiecte construite în ultimii 2 ani iar în cadrul evenimentelor poți interacționa și discuta cu autorii proiectelor.

Pe site-ul Uniunii Arhitecților –  https://www.uar-bna.ro – poți găsi mai multe informații despre bienale.

Proiectarea e un proces de durată și este  importantă relaționarea la nivel de viziune cu arhitectul ales dar și chimia la nivel personal, pentru că există o componentă emoțională destul de importantă în deciziile luate în timpul proiectării. Te sfătuiesc să vorbești cel puțin cu 2 – 3 și să alegi ulterior, în funcție de cum rezonați: tu și familia ta. Cele mai faine proiecte în care am fost implicat au fost cele în care între beneficiari și echipa de arhitectură a existat o relație foarte bună și nu mă refer doar la prietenie, ci la vibrație în general, la mod de relaționare, la empatie și înțelegerea nevoilor, la gusturi estetice și la capacitatea de comunicare. Am pățit și invers – am trecut prin proiecte care au mers foarte foarte greu din cauza lipsei de chimie și lucrurile au mers greu tare. Voi vorbi și despre aceste experiențe.

Cere un sfat de la specialiști și atunci când îți cumperi terenul. Arhitectul își poate da seama mai bine ce se poate construi pe teren și unde ar fi poziția optimă a casei, astfel încât să îți acopere atât nevoile tale, dar să răspundă și cerințelor legislative. Inginerul de structură îți poate spune pe baza studiului geotehnic cum se poate construi pe solul respectiv și ce sistem optim de fundare se poate alege. Cere proprietarului de la care vrei să cumperi un extras de carte funciară, un certificat de urbanism de informare și un studiu geotehnic pentru a ști mai bine ce se poate construi acolo.

Am avut suprize neplăcute în unele proiecte. De exemplu la Evohouse, în Cluj, terenul era în pantă și foarte foarte slab ca proprietăți mecanice. Pe teren aveam gunoi. Soluția de consolidare a terenului a înghițit 30.000 de euro.

Bugetul casei – real, rezultă în urma proiectării, în care, pe lângă toată partea desenată a casei, vei avea din partea echipei de proiectare o listă de cantități, cu toate componentele și materialele necesare în construcția casei. Așa vei putea primi un preț corect de la constructori și vei ști înainte de prima cupă de pământ excavat cât te va costa în realitate casa. Vei ști dacă să continui sau dacă e mai bine să aștepți, vei avea mai mult control și predictibilitate pe costuri și pe plățile pe care le vei avea de făcut.

Cât mă costă casa este cea mai frecventă întrebare pe care eu personal o aud în toate discuțiile pe care le am în ultima perioadă și acum lucrez la un articol dedicat acestui capitol, care va veni în curând.

Așadar primul pas pe care să îl faci când te gândești să îți construiești o casă – este să îți găsești un arhitect, care să te asculte, să te înțeleagă, să îți gândească proiectul casei și să găsească soluțiile adecvate, care să răspundă nevoilor și exigențelor tale, dar care să respecte și legislația în vigoare. E important cu care să te înțelegi cât se poate de bine pe toate planurile.

Ce-ai vrea să îmi spui?

Eu personal sunt implicat în foarte multe proiecte: șantiere, deplasări, cursuri, proiectare și blog. Din acest motiv s-ar putea ca răspunsul meu să ajungă mai greu la tine. 

Ce-ai vrea să îmi spui?

Eu personal sunt implicat în foarte multe proiecte: șantiere, deplasări, cursuri, proiectare și blog. Din acest motiv s-ar putea ca răspunsul meu să ajungă mai greu la tine.