Cu ce te poate ajuta acest blog?

Beneficiar

Dacă te-ai decis să îți construiești o casă în curând, voi parcurge cu tine toți pașii pentru a ajunge de la idee la cheie. de la găsirea echipei care să răspundă exigențelor tale la materiale și tehnologii optime pentru tine. Apoi te voi ajuta în identificarea unei echipe de constructori, care să îți pună casa în picioare. Vom discuta de costuri reale, atât de investiție cât și de utilizare, pe baza proiectelor implementate până acum și  voi încerca mai ales să răspund la cât mai multe întrebări care vin de la voi. Iti voi arata analize cost – beneficu pentru fiecare etapă parcursă in proiectul tau.

Arhitect

Dacă ești arhitect, voi împărtăși cu tine detalierea integrată și îți voi arăta cum lucrează cel mai bine materialele împreună – de la structură la termosistem, de la etanșeitate la aer la tâmplării și finisaj.

EVO RULOU

Îți voi spune cum poți integra principii de conformare energetică în proiectare pentru a obține alături de o arhitectură de bună calitate o performanță ridicată a casei în costuri optime. O bună parte din informațiile susținute în cursurile mele de până acum le voi aduce aici – pe platformă și vom discuta concret și pe detalii făcute deja în multe din proiectele mele.

Conf energetica.jpg

Inginer constructor

Dacă ești inginer structurist, ca mine, poate te tentează să știi mai multe despre materialele noi de construcție, dar mai ales cum interacționează structura cu principiile de casă pasivă, unde ruperile de punți termice sunt o pacoste la noi, în România – țară cu risc seismic ridicat. Îți voi impărtăși o parte din experiența mea de calcul cu sistemele cu care am lucrat și cum poți găsi cele mai bune soluții, astfel încât să te încadrezi și în stasuri și normative.

Captură de ecran din 2019-03-02 la 19.58.41.png

Rolul nostru ca ingineri este să înțelegem materia, fenomenele și uneori lupta cu forțele e mai grea, dar nu trebuie să ne dăm bătuți.

8.jpg

Inginer instalații

Dacă ești inginer în instalații, hai să căutăm împreună cele mai bune soluții și sisteme pentru construcții eficiente energetic și să găsim relaționarea potrivită a echipamentelor cu toată casa. Instalațiile sunt o componentă vitală a casei care asigură o bună parte din confort dar au nevoie și de o atenție deosebită, atât în proiectare cât și în utilizare. Aici tehnologia evoluează exponențial, dar resursele sunt tot mai limitate și uneori prețurile sunt descurajante.

Captură de ecran din 2019-03-02 la 20.17.35.png

Student

Dacă ești student în oricare din domeniile de mai sus, îți voi împărtăși experiența mea de voluntariat, workshopuri, internshipuri și stagii de practică prin care am trecut. De la cei 2 ani de voluntariat în PRISPA unde am învățat muuulte lucruri pe lângă inginerie, la taberele de restaurare de la Castelul Banffy de la Bonțida, unde am înțeles mult mai bine materialele, de la tabăra de arhitectură de la Dealul Cerului din Cheile Nerei unde pe lângă construcții se pune accent pe arte, la workshopul Fabricii de timp liber de la Turda. Aceste etape m-au ajutat foarte mult să îmi găsesc drumul în carieră și în ceea ce fac. Acum am făcut un ghid de susținere a unui astfel de workshop  și cel puțin o dată pe an mă implic în organizarea unei astfel de tabere, unde ne putem vedea și putem lucra împreună.

Constructor / Meșter

Dacă ești constructor – maistru, meșter, calfă sau ucenic – voi împărtăși cu tine experiența mea de șantier. Am ales să lucrez fizic în o bună parte din construcțiile pe care le-am proiectat, pentru a înțelege greutățile și dificultățile meseriei de constructor dar și pentru a integra experiența de șantier într-o proiectare mai bună, mai practică, cuplată cu realitatea. Am cunoscut maiștrii foarte buni care m-au format: Copagnionul Yoann Limousin – de la care am învățat dulgherie în Prispa, Levente Antal de la Biohaus de la care am învățat lemnul ca material, Constantin Tistea care m-a chinuit cu milimetrii lui și cu precizia, echipa lui Marton și Levente de la Bonțida, Zoltan – maistru pietrar care pe lângă tehnici de cioplire în piatră stăpânea foarte bine istoria arhitecturii. Nea Emil de la Bistrița mi-a arătat la blocul din lemn de la Suceava că mai există oameni pasionați pentru munca de bună calitate și mai ales pentru lemn iar Gogoașă de la Buhnici m-a uimit când am văzut că pe  orice pune mâna iese bine, indiferent de material. E la fel de importantă meseria ta ca și a mea și numai împreună putem construi mai bine.

Producător

Dacă ești productor sau furnizor de materiale, sisteme și tehnologii, hai să vedem unde se integrează produsul tău cel mai bine într-o construcție și cum relaționează cu restul soluțiilor alese.

Voi vorbi aici despre arhitectură, structură, instalații, eficiență energetică și confort, sustenabilitate, inovație, costuri, bugete, timpi, resurse și orice termen ce apare în sectorul construcțiilor. Vei găsi pe platformă de la cursuri la experiențele mele personale în proiecte diverse pe care le-am făcut, de la principii și filosofii de proiectare la discuții aplicate pe detalii și materiale.

Nu mă pricep prea mult la partea de electrice, dar despre fotovoltaice și producere de energie găsești mai multe informații pe Comunitatea Energia Ta.

Dacă ai orice fel de întrebare, scrie-mi pe facebook, instagram sau în secțiunile de comment pe site și pe youtube. Voi face sesiuni periodice de răspunsuri la întrebări și m-ar ajuta foarte tare să știu ce informații ai avea tu nevoie!

Hai să construim mai bine împreună!
Te bagi?

17 comments

 1. Salutare. Ma bag…m-as baga dar de cand am dat de tine e mai “greu” de luat o decizie in ale construirii unui camin…
  Am gasit un model de casa la care am zis toti din familie Oau … asta e….si asta dupa ce am cautat mult si bine o casa gata facuta pe care sa o putem cumpara.
  Numai ca vazand mai multe de pe la casa Buhnici unde a aparut si Soflete, uite ca se complica treburile si parca numic nu mai e ok la nici o constructie si oare cum ar fii mai bine de construit… din ce material… pana la urma lemn dar de care si cum… Casa din grinzi de 10 … cu izolatie din polistiren (cea ce nu prea e corect asa din cate se aude, dar constructorul spune ca daca o pune prin lipire in puncte atunci e ok dar nu ma prea convinge eu nefiind expert…)
  As trimite modelul de casa pt o opinie si sfat daca se poate si ai timp…sau un alt sfat sau propunere.

  Like

  1. salut! se poate construi bine din orice material (aproape) și voi vorbi în curând, în detaliu, de fiecare material. Dar dacă te referi la o casă din bârne de lemn ca structură – e un sistem foarte bun. Dacă ne referim la polistiren ca termoizolație – este momentan cel mai accesibil sistem de termoizolație, dar vine la pachet cu o serie de bube. Structură din lemn + termoizolație din polistiren nu e o combinație deloc bună datorită diferențelor mari de permeabilitate la vapori. Umiditatea din interior trece prin lemn și se va bloca în polistiren. De aici vor apărea în viitorul nu foarte îndepărtat probleme: condens, mucegai și mai ales degradarea lemnului

   Like

   1. Salutare din nou … si probabil inca de cateva ori … nenumarate …in viitor.
    Despre casa de mai jos as avea nevoie de o parere, structura – izolatie – geamuri, ele geamurile ne-au prins imediat, multe si mari cea ce ar putea constitui un dezavantaj fiind cam scumpe cele care izoleaza cum trebuie (???)etc.
    https://autokiss.ro/casa-din-lemn-varianta-4.html
    Totus suntem la polul frigului in M.Ciuc si asta e o problema in+.
    Vata bazaltica poate ar fii o solutie pt izolatie in loc de polistiren ? De care si ce grosime? Cine ar putea executa corect izolatia. Bugetul este limitat si de asta cautam solutia idela pt a ne putea muta cumva din bloc in casa.
    Sanatate si poate ai treaba pe la Ciuc (inca una si ma duc).csaba

    Like

   2. salut Csaba! din punct de vedere al performanței termice, vata este asemănătoare cu polistirenul, dar are alte proprietăți. Urmează capitolul termoizolații în curând. Pentru a diminua cât mai mult consumul energetic și a eficientiza consumul, se face un calcul de conformare energetică pentru casă. Ținând cont de zona în care ești, termoizolația minimă ar trebui să fie 20cm.
    Despre casele autokiss – nu văd detalii tehnice pe site, nu văd proprietăți de materiale și nu văd foarte multe poze de pe șantier. Nu mă pot pronunța, dar sunt reticent în privința prețurilor.

    Like

 2. Salutare, numele meu este Radu Năsui,apreciez enorm că ești dispus să ne împărtășești secretele construirii corecte. Într-o lume de samsari și de atotcunoscatori de tot și de toate e greu să ai încredere în arhitect,constructor etc.
  De aceea,îmi prezint pe scurt situația mea:
  Am construit anul trecut o casă din cărămidă (siceram) lemn grinzi și țiglă bramac, ok,toate bune și frumoase,dar mai departe ce fac?! Am înțeles că izolația e cheia economie,dar ce vata aleg,cat de groasă etc.
  Geamurile la.fel orientarea mea ar fi după Un produs Salamandre,dar care?!
  Încălzirea o doresc in pardoseală,dar nu știu exact de anume să țin cont, și povestea continua…
  Ideea este că noi,că și consumatorii suntem vânați efectiv de o sumedenie de produse,iar noi innecunostinta de cauză alegem brandul,care probabil nu are standardul de calitate dorit,sau prețul ne da pe spate.
  Mă bucur mult că realizezi proiectul acesta,meritam sa fim informați,nu bombardați de marketing.

  Like

  1. Salut Radu! Mulțumesc de aprecieri :). Pentru a alege corect tipul de termoizolație, te ajută un calcul energetic, care îți spune câtă energie pierzi prin fiecare componentă a casei. La fel se întâmplă și cu tâmplăriile – același calcul spune cât pierzi și cât câștigi. Pe youtube am pus filmulețul cu calculul phpp la casa buhnici. Voi vorbi în curând atât de termoizolații cât și de tâmplării, în articole dedicate!
   Și nu – nu voi avea nici un fel de campanie de marketing, voi da doar informația tehnică pe care eu o am

   Like

 3. Salut Marius!
  Sunt un tânăr din Suceava,plecat in Austria pt a avea un trai mai bun.Doresc in viitorul apropiat sa construiesc o casa pt mine si familia mea,la Suceava.Mi-am facut un Proiect si am obtinut si autorizatia,dar nu am inceput constructia inca! Demisol + Parter ,120mp pe nivel.Este un proiect cu acoperisul plat.Demisolul cred ca o sa-fac din bolțari din beton,iar Parterul m-am gandit sa-l fac din caramida.
  Am vazut aici in Austria multe constructii din CLT si am vazut si proiectul la Casa Buhnici,îmi place foarte mult si cred ca este ce-a mai buna alegere pentru o casa,dar:…
  1.Nu stiu costurile pt proiectul meu cat m-ar ajunge (aproximativ) daca as construi din CLT.
  2.Daca as dori CLT cred ca va trebui sa-mi fac proiectul din nou si sa obtin din nou autorizatie.
  3.Daca stii cumva ce diferenta ar fi de costuri dintre caramida si CLT.
  4.Daca as dori CLT,cin mi-ar putea proiecta?cine ar putea face peretii din CLT?Va trebui sa comand in Austria sau gasim si in Romania?
  5.Daca optez pt caramida (din cauza banilor) izolatia ce-a mai buna pt fațadă ar fi vată bazaltica si nu polistiren?
  6.Ce sfat ai putea sa-mi dai,avand in vedere ca inca nu am banii pt casa?Mai astept si fac ceva bun (CLT)sau ma voi descurca cu caramida?
  Mi-ar fi de mare folos daca ai putea sa-mi dai macar cateva răspunsuri.
  Multumesc foarte mult!
  Beniamin.

  Like

 4. Salut Marius. Tot respectul si aprecierea pt.ceea ce faci.
  Anul acesta cel tarziu in Septembrie doresc a construi o casa cat mai aproape de pasiva sau chiar pasiva pe structura din CLT. Poti te rog sa imi recomanzi un inginer proiectant specialist pe CLT cu drept de semnatura ?? (Pt.a imi calcula structura de CLT ? Grosimi,dimensiuni panouri clt etc.) Cu ce program se calculeaza CLT-ul ??? Orice inginer cu drept de semnatura poate face calculul CLT structura sau unul specialist pe lemn ???As fi vrut sa lucrez cu tine dar stiu ca esti foarte ocupat si asteptarea dureaza cel putin 4 luni de zile + comanda la fabrica as depasi termenul de Septembrie. Am gasit o firma care mi-a calculat CLT cu adus din Austria ,montaj pana la acoperis, 49000€ pt o casuta de 168 m2 parter si mansarda. Desi stiu ca CLT din Austria ma costa undeva la 20-22000€ cu transport de la o firma concurenta. Diferenta pana la 49000€ mi se pare enorma pt montaj. Fabrica de CLT din Romania mi-a dat preturile si sunt peste cei din Austria+ ca ei si grosimi de 7, 9, 14 cm le fac din 3 straturi ceea ce nu mi se pare prea rezistent fata de 5 straturi la cei din Austria.
  Astept raspuns. Scuze ca am scris asa de mult.
  Iti multumesc si succes in tot ceea ce faci. Astept cu interes postarile tale.

  Like

  1. Salut! Pe timp de vară o casă se supraîncălzește prin: căldura care vine efectiv prin ferestre în casă – și asta se poate diminua cu sisteme de umbrire, transferul termic prin pereți, dinspre exterior spre interior – aici hempcrete-ul se comportă bine, și prin temperatura aerului in sine, care ține de poziția geografică și zona climatică. Ținând cont de toate aceste lucruri poți vedea dacă ai nevoie sau nu de răcire activă, care la rândul ei poate fi realizată cu ajutorul unei pompe de căldură

   Like

 5. Salut,
  Doresc sa cumpăr o casa în zona Vălenii de Munte. Casa a fost renovata de propietar și este din bârne de lemn de stejar 15x15cm pe o fundatie de piatra. Are o suprafață decomandata de 60mp cu un beci parțial de 18mp. La exterior este tencuita(grosimea tencuielii este 7-8cm din spusele propietarului). As vrea sa știu dacă din experiență ta aceasta casa trebuie sau nu izolata și dacă da, ce materiale și cum anume ar fi cel mai bine, menționez ca doresc sa locuiesc permanent pentru 2-3ani în ea. În living+bucătărie este un șemineu funcțional pe lemne iar în dormitoare și baie convectoare electrice. Despre pod nu știu dacă este sau nu izolat… Abia săptămâna viitoare merg sa o vad. Îmi este puțin teama sa nu fie o “gaura” de consum atât pe partea electrica cât și de lemn. Tâmplăria este din pvc VEKA.

  Like

  1. Salut! Poți face un mic calcul în Ubakus, dar cu siguranță grosimea pereților și materialele din care sunt făcuți nu sunt suficienți pentru a îți asigura rezistena termică + exact – și podul trebuie să fie bine termoizolat și în plus ce faci cu termoizolația la pardoseală? Casa va avea un consum destul de mare de energie și vei face față probabil cu o sobă.

   Like

 6. Buna! In primul rand vreau sa iti spun ca sunt tare recunoscatoare pentru efortul de a ne aduce la cunostinta atatea informatii pretioase! Ne gandim sa construim o casa din lemn si desigur ca am tot citit despre optiunile disponibile pe piata. Oscilam intre varianta de CLT si cea din grinzi stratificate – rectangulare. Pretul din cate am observat ar fi mai accesibil in cazul celei de-a doua variante insa din cate inteleg de la producator exista o limitare in ceea ce priveste izolatia (maxim 15 cm) Este suficienta aceasta, avand in vedere grosimea maxima a grinzilor stratificate de 14 cm? De-asemenea as fi vrut sa stiu daca s-a deschis acea fabrica de CLT in Romania? Poate asa mai scad preturile
  si nu mai avem dileme :). Multumesc!

  Like

  1. Salut și mulțumiri! Mă bucur tare că e de folos informația.
   Dacă mai ai răbdare puțin, vine pe blog un calup de materiale despre analiza de prețuri.
   Da – la timberframe optim e să lucrezi cu profile de 15cm lățime, dar peste mai poți pune termoizolație rigidă câtă vrei.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: