Pot să te ajut să construiești mai bine!

Sunt Marius Șoflete și vreau să ai o casă mai bună, care să răspundă exigențelor tale!

De unde mi se trage

De mic copil mi-a plăcut să construiesc. Am început cu aeromodele și planoare făcute din lemn și am continuat cu machete de corăbii, macarale și case. Am fost cel mai longeviv elev al clubului elevilor din Covasna – secția modelism. Construiam tot ce puteam din lemn. Am făcut 22 de machete de case până la plecarea la facultate, iar din ultima m-am putut întreține primul semestru de studii.
Fascinație mea pentru natură și fenomenele înconjurătoare pe care încerc în permanență să le înțeleg, m-au determinat să studiez fizica și matematica zilnic. Când mi-am pus întrebarea ce voi face în viață – mi-am dat seama că cel mai bine ar fi să îmi pot îmbina pasiunile – și așa am ajuns la facultatea de Construcții.

Ce fac ca inginer

Ca inginer constructor, rolul meu este să fac o clădire să reziste la greutatea proprie, a oamenilor care o locuiesc, la forțele din vânt și zăpadă dar mai ales, în România, la cutremur, utilizând rațional și economic materialele de construcție. Pasiunea pentru fizică m-a făcut să înțeleg toată interacțiunea dintre natură – construcție – om și astfel am ajuns să stăpânesc conceptul de eficiență energetică și cel de casă pasivă, care practic înseamnă fizica construcților.

Meserie aplicata

Îmi place ca proiectele în care mă implic și le gândesc împreună cu echipele de specialiștii, să fie bine executate, și de aceea – de multe ori mă împlic pe șantier în realizarea lor. Fie că discut cu constructori sau meșter, fie că pun mâna efectiv pe materiale și construiesc. In stagiile de practică și taberele de lucru am învățat cât de importantă e relaționarea cu materialele în realitatea practică și aici am avut ca mentori o serie de meșteri buni, de la care am învățat modurile lor de relaționare cu zidăria, piatra, fierul și mai ales lemnul, dar și cum se poate face mai bine proiectarea pentru o execuție mai ușoară.

Proiecte și experiențe

Am avut parte de o serie de proiecte care m-au provocat și datorită lor am acumulat experiențe și cunoștințe care m-au format mult mai repede decât mă așteptam. Le înșir momentan dar fiecare proiect este detaliat în secțiunea PROIECTE- ce a însemnat pentru mine, ce am învățat, cu ce am greșit, cum m-a făcut să merg mai departe:

  • PRISPA – prima echipă a României care a participat la Concursul Internațional de Arhitectură și Tehnologii Solare – Solar Decathlon Europe 2012. În cei 2 ani de voluntariat am învățat cât probabil aș fi învățat în 10 de profesie, am făcut doar 10% inginerierie și 90% orice era nevoie. De aici am luat direcția de azi.
  • Evohouse – primul proiect de casă pasivă în care m-am implicat și în care am putut să aplic imediat tot ceea ce învățasem în PRISPA. Provocările nu au fost puține: teren în pantă plin cu gunoi, piloți pentru stabilizare, fundații cu rupere de punte termică, structură ușoară pentru a nu îngreuna terenul, detalii – multe detalii. vecinătăți dificile, condiții greu favorabile pentru conformarea energetică. Șantier, analize cost beneficiu, optimizări și lista continuă.
  • Refugiul Călțun. De fiecare dată mă ia cu emoții când vorbesc de proiect. Care erau șansele ca pasionat de zbor de mic să am șansele să ridic o structură făcută de mine… cu elicopterul? Unde mai pui că forțele la care era supusă o astfel de construcție sunt aproape unice în viața unui inginer, cu atât mai mult cu cât a trebui să fac și calcule aerodinamice pe structură! Există limite? Da – doar ca să le depășești
  • Scena de la Turda – a fost primul workshop de dulgherie pe care l-am coordonat. 14 zile, 12 voluntari, o structură de scenă ridicată. Un oraș cu un spațiu cultural câștigat. O clădire monument istoric cu o nouă șansă de a fi salvată
  • Blocul de lemn din Suceava. 3 etaje din CLT în 12 zile de lucru. Aici am făcut prima oară manuale de asamblare. Nea Emil și echipa lui au simțit că aproape se joacă cu structura. Am câștigat de la ei speranță – că mai există echipe conștiincioase de meșteri în Româmia!
  • #casabuhnici. Nu am crezut că un proiect se poate transforma într-un fenomen. Intens? – puțin spus. Impact? peste așteptări. Cu mult. Limite depășite? Toate de până acum.

Cursuri

Prezentând o parte din proiectele de mai sus pe la diverse conferințe, am simțit nevoia să aduc în completare și explicații suplimentare ale etapelor care au dus la diverse decizii. Am integrat practic teoria din spatele practicii și așa au luat naștere primele cursuri pe care am început să le susțin în cadrul OAR – cursuri de construcții din lemn și conformare energetică, dedicate arhitecților și inginerilor. M-am implicat apoi în traducerea și implementarea în România a cursului de proiectanți de case pasive realizat de Institutul de Case Pasive – dr. Wolfgang Feist – Darmstadt și de aici mai departe m-am implicat și în cursul de executanți atestati de case pasive – realizat la Institutul de Cercetare în Construcții București, tot sub umbrela institutului, unde toată teoria este explicată aplicat – pe machete de lucru.

Cred acum că o bună parte din aceste informații te pot ajuta și pe tine să iei cele mai bune decizii când vrei să construiești – indiferent de material, sistem sau tehnologia pe care vrei să o folosești.

Nevoia

Am ajuns și eu la vârsta la care simt nevoia să am casa mea, și încep să văd cu ochii unui beneficiar drumul făcut spre realizarea visului. În ultimii ani de când profesez, am văzut însă că la noi tot procesul de construcție a unei case ajunge foarte repede de la vis la coșmar și de la bucurie la stres și anxietate. Informează-te bine înainte de a te apuca de o casă și nu te lăsa ghidat de vorba – lasă boss că știm noi cum se face mai bine, că așa facem de zeci de ani!

Vorba mea preferată este: o greșeală rămâne greșeală doar dacă o faci de două ori! Și am învățat din greu din greșeli – și ale mele și din ale celor de care eu am ascultat.

Solutia

De aceea aici voi spune povestea celor mai interesante proiecte în care am fost sau sunt implicat, lucruri bune dar mai ales lucruri care nu au ieșit chiar bine și vă voi împărtăși toate cunoștiințele pe care le-am dobândit.

Voi vorbi despre arhitectură, structură, instalații, eficiență și conformare energetică, inovație, sustenabilitate, materiale, tehnologii, sisteme, șantier, costuri, confort, soluții optime și modul în care se pot aplica toate în proiectul tău, fie ca beneficiar care vrea o casă în viitorul apropiat, fie ca specialist în domeniu care caută un sfat sau doar ca un pasionat de temă.

Sunt omul care practică meseria, nu doar vorbește despre ea, iar acest lucru uneori vine cu urgențe și responsabilități în birou și pe teren. De aceea, daca nu ma veți vedea in fiecare zi pe aici, înseamnă ca sunt prins cu lucrări, cu proiecte. Dar vă voi ține la curent, periodic, cu ceea ce mai fac si vom vorbi despre noutăți, despre bune practici. Astfel, veți beneficia de părerea și sfatul meu sincer, voi livra lucruri concrete, palpabile, inspirate din muncă și proiectele realizate, care să vă fie de folos în deciziile pe care le veți lua pe tot parcursul realizării unei construcții.

Sunt Marius Șoflete și pot să te ajut să construiești mai bine!

Ce-ai vrea să îmi spui?

Eu personal sunt implicat în foarte multe proiecte: șantiere, deplasări, cursuri, proiectare și blog. Din acest motiv s-ar putea ca răspunsul meu să ajungă mai greu la tine. 

Ce-ai vrea să îmi spui?

Eu personal sunt implicat în foarte multe proiecte: șantiere, deplasări, cursuri, proiectare și blog. Din acest motiv s-ar putea ca răspunsul meu să ajungă mai greu la tine.